
حفظ سلامت دندانها از اهمیت بسیار زیادی بهرهمند است. بروز هرگونه بیماری، مشکل و یا آسیب در دهان و دندان علاوه بر اینکه بسیار دردناک و آزاردهنده است، میتواند با خود هزینههای درمان بسیار بالایی نیز به دنبال داشته باشد. از سوی دیگر طبق بررسیهای تخصصی انجام شده، مشکلات دهان و دندان میتوانند خود زمینهساز بروز بیماریها و اختلالات دیگر در اندامهایی مانند قلب و مغز و یا سیستم گوارش بدن شوند. باتوجهبه این نکات بهتر است پیش از آنکه در این زمینه دچار مشکل شوید، با رعایت نکات و توصیههای بسیار ساده اما کاربردی، بهداشت دهان و دندان خود را حفظ نمایید. در این متن شما با راهحلهای آسان و مهم در جهت رعایت بهداشت دهان و دندان آشنا خواهید شد.
بوی بدن دهان اولین نشانه
بوی بد دهان یکی از واضحترین و ابتداییترین نشانههایی است که عدم رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان با خود به همراه خواهد داشت. در این وضعیت بسیاری از افراد تلاش میکنند تا با استفاده از انواع آدامس و یا خوشبوکنندههای دهان، از شر این بوی بد خلاص شوند. در حقیقت این نمونه از تلاشها کاملاً بیفایده و موقت خواهند بود. مهم است که علت بروز این بو ریشهیابی شود و سپس در جهت رفع آن تلاش تخصصی صورت بگیرد. بهداشت عمومی دهان و دندان نیز در همین راستا گام خواهد برداشت. بر اساس تعریف این مفهوم تلاش میکنیم تا وضعیت سلامت دهان و دندان و مشکلات احتمالی موجود در خصوص آن را شناسایی نماییم و سپس آن را ارتقا دهیم.
در خصوص بوی بد دهان مشکلات بسیار متنوعی از جمله آلودگی کلی محیط دهان، پوسیدگی دندانها، آلودگی شیارهای روی زبان، عفونتهای لثه و یا حتی مشکلات گوارشی دخیل خواهند بود. در صورت استشمام بوی بد به طور مداوم لازم است ابتدا با یک دندانپزشک مشورت کنید تا از وضعیت دهان و دندان خود، آگاهی پیدا کنید و بعد به دنبال سایر بررسیها باشید.
نکات کاربردی رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان
بهطورکلی میتوان گفت شما با تغییر سبک زندگی خود و اضافهکردن عادتهای جدید به روتین روزمره خود میتوانید، بهداشت عمومی دهان و دندانتان را رعایت نمایید. از جمله نکاتی که در این راستا مورداستفاده شما قرار خواهند گرفت، میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
- از مصرف مواد خوراکی بسیار ترش و یا اسیدی جداً پرهیز نمایید. این دسته از مواد خوراکی حتی بیشتر از مواد قندی باعث آسیب رسیدن به مینای دندانهایتان خواهند شد. در صورت مصرف چنین خوراکیهایی بلافاصله دهان و دندان خود را بشویید.
- به شکل جدی از خوردن مواد غذایی سفتوسخت پرهیز نمایید. پاپکورنهای باز نشده، تهدیگ، یخ و مواردی ازایندست میتوانند باعث ایجاد شکستگی در مینای دندان و در نتیجه ازبینبردن آن شوند.
- درصورتیکه از ارتودنسی استفاده میکنید باید بدانید که دندانهای شما بسیار حساستر خواهند بود و بهسادگی میتوانند دچار پوسیدگی شوند. باتوجهبه این نکته لازم است طی این دوره به شکل جدیتری مراقب بهداشت عمومی دهان و دندان خود باشید.
- در طول خواب به دلیل کاهش میزان بزاق دهان، دندانها در معرض آسیب بیشتری قرار میگیرند چراکه آبدهان با خاصیت محافظتکنندگی خود تا حد زیادی دندانها را در برابر پلاکها و آلودگیها ایمن میسازد. با درنظرگرفتن این موقعیت لازم است که حتماً پیش از خواب دهان و دندان را بهدقت بشویید.
- سعی کنید استفاده از فلوراید را در روتین هفتگی یا ماهانه خود جای دهید. فلوراید حدود 25% احتمال پوسیدگی دندانها را کاهش میدهد. بهترین زمان برای استفاده از فلوراید پس از مسواک شبانه خواهد بود. دقت داشته باشید که فلوراید حداقل 1 دقیقه باید داخل دهان باقی بماند و پس از تخلیه نباید هیچگونه آبکشی انجام شود.
- در طول روز از نخ دندان برای اطمینان از تمیز بودن فواصل میان دندانها استفاده نمایید. توصیه ما به شما این است که از نخ دندانهای حاوی فلوراید استفاده کنید تا خاصیت آن را چندین برابر نمایید.
- دخانیات در هر نوعی از مهمترین دشمنان سلامت و بهداشت دهان و دندان محسوب میشوند. زردی دندانها و بوی بد دهان از جمله عوارضی هستند که استعمال دخانیات برای شما به همراه خواهد داشت. سعی کنید تا بهتدریج مصرف دخانیات را کاهش دهید و در نهایت کاملاً قطع کنید. طی این دوره نیز اهمیت بیشتری به مسواکزدن و سایر روشهای شستوشوی دهان و دندان بدهید.
- مواد غذایی که حاوی قند بالا هستند میتوانند موجب خوردگی و پوسیدگی دندانهای شما شوند. سعی کنید تا مصرف این دست از مواد غذایی را کاهش دهید. درصورتیکه خوراکی قندی یا شیرین مصرف کردهاید حتماً ظرف مدت نهایت 5 دقیقه پس از آن، دهان و دندانهای خود را بشویید. بدین شکل مانع از ماندگاری مواد قندی بهعنوان پلاک روی دندانها خواهید شد.
- رژیم غذایی معمول خود را بهدقت بررسی کنید تا سایر مواد معدنی و ویتامینهای موردنیازتان بهخوبی درون آن جای داشته باشد. فقر برخی از مواد غذایی مانند کلسیم، آهن و… باعث پوسیدگی و آسیب دندانها خواهند شد.
- معاینه منظم دهان و دندان را جدی بگیرید. باتوجهبه شرایط و وضعیت دهان و دندان خود حتماً به شکل ماهانه و یا هرچند ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید. با این اقدام میتوانید مشکلات را بهدقت شناسایی کنید و بهتر در جهت رفع آنها عمل نمایید از سوی دیگر تشخیص زودهنگام خرابی دندان میتواند به کاهش هزینههای درمان و کنترل آسیب کمک کند.
- استفاده از ترکیب آب ولرم بانمک به شکل روزانه اقدامی است که میتواند به کاهش عفونتهای لثه و بهطورکلی دهان منجر شود.
- خمیردندان مناسب باتوجهبه حساسیتهای دهان و دندان خود انتخاب نمایید. بهتر است خمیردندان شما حاوی فلوراید باشد و حتماً استانداردهای مربوط به وزارت غذا و دارو را دارا باشد.
- توجه داشته باشید که دندانهای شیری نیز نیاز به مراقبت زیاد دارند. پوسیدگی این دندانها و افتادن زودهنگام آنها نهتنها باعث برهمخوردن نظم دندانها خواهند شد بلکه سلامت سایر دندانها را نیز به خطر میاندازند.
- به طور منظم پس از هر وعده غذایی و یا پس از مصرف مواد قندی و اسیدی مسواک بزنید. حرکت مسواک بایستی چرخشی باشد و هر بار مسواکزدن بایستی حداقل 2 الی 3 دقیقه به طول بیانجامد.
جمعبندی
حفظ بهداشت عمومی دهان و دندان با رعایت چند اصول ساده ممکن خواهد بود. سعی کنید در این مسیر ممارست داشته باشید و حتماً برای دریافت نتایج بهتر با یک دندانپزشک متناسب با شرایط خود مشورت نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.